
Τα αξιοθέατα της περιοχής
Οι εκκλησίες
Τρεις είναι οι εκκλησίες της Μηλιάς: ο ναός του Αγίου Νικολάου, του προστάτη του χωριού μας, ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο ναός του Αγίου Αθανάσιου. Τρία και τα παλιά εικονοστάσια: του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Δημητρίου, της Παναγίας.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου (Αγι-Κόλα, πάπλου α χουάριλε) είναι ο παλιότερος και σύμφωνα με τε την κτητορική επιγραφή στον νάρθηκα χτίστηκε το 1754. Ήταν αγιογραφημένος αλλά κάηκε το 1944 από τους Γερμανούς που έκαψαν στο εσωτερικό του και αρκετούς ηλικιωμένους και μικρά παιδιά που είχαν καταφύγει εκεί για να σωθούν. Πανηγυρίζει στις 20 Μαΐου, όταν επέστρεφαν τα κοπάδια από τα χειμαδιά στην καρδιά της άνοιξης.
Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον ίδιο λόφο ανατολικά, υπήρχε και αυτός από παλιά, λίγο ψηλότερα από αυτόν του Αγίου Νικολάου, αλλά στη σημερινή θέση και μορφή κτίστηκε το 1962 με δωρεά της οικογένειας Τραϊκάπη από την Αυστραλία. Πανηγυρίζει τον δεκαπενταύγουστο, όταν στο χωριό συρρέουν πάρα πολλοί απόδημοι Μηλιώτες και γίνεται ο τρανός χορός ανήμερα μετά τη θεία λειτουργία και μεγάλο γλέντι το απόγευμα με την συμμετοχή της Εκκλησίας και των συλλόγων. Μοιράζεται δε και δωρεάν προβατίνα με τραχανά.


Ο ναός του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται σε περίοπτη θέση βορειοδυτικά του χωριού και πανηγυρίζει στις 2 Μαΐου.
Λαογραφικό Μουσείο Casa di Ameru

Το σπίτι της αρκούδας

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, η τεράστια βαλσαμωμένη αρκούδα μπορεί να μπερδέψει τον επισκέπτη. Όμως η αλήθεια της θα σε κάνει να αγαπήσεις περισσότερο όλους αυτούς τους καθημερινούς ανθρώπους του χωριού που την τοποθέτησαν εκεί προς ευαισθητοποίηση όλων. Πάνε πολλά χρόνια από τότε που βρέθηκε τραυματισμένη από έναν Μηλιώτη (1992) ο οποίος δυστυχώς δεν κατάφερε να τη σώσει. Έτσι στήθηκε αυτή η γυάλινη κατασκευή και η αρκούδα βρήκε ένα νέο χώρο για να ατενίζει την καθημερινότητα των ανθρώπων και να “ζει” ανάμεσά τους, θυμίζοντάς τους πως κάποτε είχε και αυτή δικαίωμα στη ζωή. Το ποίημα “Κραυγή Μες Την Σιωπή” του Γεωργίου Σπάχου μαρτυρά όλη της την ιστορία.
Οι καταρράκτες Μπουλουβάρου

Ελάχιστα χιλιόμετρα από το χωριό, στον δρόμο προς την Κρανιά, βρίσκεται το ρέμα Μπουλουβάρος, όπου τα νερά του, κατά το πέρασμά τους λάξευσαν τους συμπαγείς πυριγενείς βράχους και έτσι σχημάτισαν τον πανέμορφο καταρράκτη της περιοχής, ο οποίος μάλιστα είναι προσβάσιμος και για κολύμπι, καθώς φτιάχτηκε μονοπάτι μέσω του οποίου μπορεί κανείς να τον προσεγγίσει.